final piala malaysia 2013 pahang 1-0 kelantan

STADIUM Shah Alam bertukar wajah pada final Piala Malaysia 2013 antara Pahang dengan Kelantan malam tadi.

Warna merah kuning memenuhi setiap ruang stadium yang berkapasiti 75,000 tempat duduk itu.

Penyokong kedua-dua pasukan dilaporkan sudah tiba di Stadium Shah sejak petang kelmarin dan mereka telah berkampung di perkarangan stadium bagi menunggu detik sepak mula kejohanan paling berprestij tanah air itu.

Situasi itu menyebabkan laluan trafik sesak teruk apabila ribuan kenderaan dilihat telah membanjiri sekitar kawasan stadium.

Tinjauan Kosmo! mendapati majoriti penyokong kedua-dua pasukan terpaksa berjalan kaki menuju ke stadium sejauh lebih 10 kilometer gara-gara tempat meletak kenderaan yang terhad.

Pada masa sama, suasana dalam stadium yang dipenuhi lebih 75,000 penyokong kedua-dua pasukan seawal pukul 3 petang lagi juga bertambah hangat apabila penyokong kedua-dua pasukan mula melancarkan perang psikologi awal apabila tidak membenarkan penyokong lawan memasuki kawasan tempat duduk yang dikhaskan untuk mereka.

Ada juga peminat yang dilihat terpisah dengan anak masing-masing gara-gara stadium yang sesak, mujurlah situasi itu berjaya dikawal Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) apabila mengarahkan peminat berkenaan segera ke bilik pihak pengurusan untuk menyaksikan perlawanan menerusi skrin gergasi yang disediakan.

‘Perang’ antara peniaga juga dilihat tidak kurang hebat apabila menawarkan harga runtuh termasuk jersi dan mafla pasukan kesayangan masing-masing sejak pagi.

Sementara itu, tinjauan Kosmo! di perkarangan stadium mendapati kira-kira 400 buah bas membabitkan penyokong kedua-dua pasukan telah tiba di stadium sejak petang semalam.

Kedua-dua penyokong juga diasingkan ketika memasuki stadium menerusi pintu masuk berbeza, namun situasi bertukar sedikit kecoh apabila terdapat segelintir penyokong Kelantan dilihat mula memenuhi ruang kosong yang sepatutnya memisahkan penyokong kedua-dua pasukan.

Hujan lebat yang membasahi stadium sebelum sepak mula juga dilihat tidak mengekang keghairahan penyokong kedua-dua pasukan yang bersorak riang sejak pukul 5 petang.

Mereka juga dilihat menyalakan lampu telefon bimbit masing-masing berbanding menggunakan suar yang dilarang keras FAM untuk dibawa masuk ke stadium.

Tahap keselamatan juga cukup ketat.

Para penonton perlu melalui pemeriksaan rapi oleh anggota keselamatan sebelum memasuki stadium.

Unit Polis Berkuda juga ditugaskan untuk memantau aspek keselamatan di sekitar stadium.
coded by nessus

One Response to “Final: Gelombang merah, kuning di Stadium Shah Alam”

  1. liepsspgm says:

    Pahang teraaa superb…..

Leave a Reply